«بدون شک کتابها وسیلهای حیاتی برای دسترسی، انتقال و ترویج آموزش، دانش، فرهنگ و اطلاعات در سراسر جهان هستند.»
ادره آزوله
مدیرکل یونسکو
روز جهانی کتاب و حقنشر (Copyright) بهانهای است برای ترویج لذت کتاب و کتابخوانی، نشر کتاب و پایبندی به حقوق مؤلف. هر ساله روز ۲۳ آوریل (۳ اردیبهشت) در جهان رویدادهای گوناگونی برای بزرگداشت این مناسبت و درک اهمیت کتابها برگزار میشود. کتابها گذشته را با آینده پیوند میدهند و بین نسلها و فرهنگها پل میزنند.
این روز در جهان ادبیات روزی نمادین است؛ روز درگذشت نویسندگان بزرگی مثل شکسپیر و سروانتس. از سال ۱۹۹۵ این تاریخ از طرف یونسکو برای احترام به کتابها و پدیدآورندگان در سراسر جهان انتخاب شده است تا مردم را به کتابخوانی تشویق کند.
یونسکو با حمایت از کتاب و حقوق مؤلف پشتیبانیاش از خلاقیت، گوناگونی و دسترسی برابر به دانش را نشان میدهد؛ با مشارکت همهی عناصر: پدیدآورندگان، ناشران، معلمان، کتابدارها، مؤسسههای دولتی و خصوصی، سازمانهای مردمنهاد، رسانهها و هر کسی در زمینهی کتاب و کتابخوانی فعالیت دارد. این تاریخ فرصتی است تا میلیونها نفر را گردهم جمع کند.
حقنشر یا کپیرایت مجموعهای از حقوق انحصاری است که به ناشر یا پدیدآورندهی یک اثر اصل و منحصربهفرد تعلق میگیرد. کنوانسیون برن یک معاهدهی بینالمللی است که در سال ۱۲۶۵ (۱۸۸۶ میلادی) برای حمایت از آثار ادبی و هنری تصویب شد. کشورهای امضاکنندهی این معاهده متعهد میشوند که آثار پدیدآورندگان تبعهی خود را مورد حمایت قانون حقنشر قرار دهند.
از آنجا که ایران عضو این کنوانسیون نیست، بسیاری از کتابها بدون اجازهی ناشر اصلی ترجمه و چاپ میشوند،
اما…
کتابهای طوطی که فعالیت خود را از سال ۱۳۹۴ آغاز کرده است با احترام به قوانین نشر بینالملل کلیهی حقوق ناشران خارجی را بهدقت رعایت میکند و هیچ اثری را بدون قرارداد و توافق با ناشر اصلی به چاپ نمیرساند.
همین موضوع در کنار کیفیت کتابهای تألیفی طوطی سبب شده است تا در عرصهی جهانی ادبیات کودک و نوجوان، آثار پدیدآورندگان ایرانی مورد استقبال ناشران معتبر بینالمللی قرار بگیرد و به زبانهای مختلف ترجمه و چاپ شود تا کودکان و نوجوانان جهان نیز با فرهنگ و هنر ایران بیش از پیش آشنا شوند.