عمو نوروز و پیرزن، کچل تنبل و دیو پخمه، نخودک و دیو کلک، ننهماهی و خاله پیرزن از مجموعهی «قصههایی از ادبیات شفاهی ایران» منتشر شد. این کتابها که بازنویسی سادهی افسانههای ملی ایران هستند با استفاده از سبکها و تکنیکهای گوناگون تصویرگری و تأکید بر ساده بودن متن، تألیف شدهاند.
ادبیات شفاهی، بهویژه افسانه های جن و پری، از جنبههای مختلفی مورد توجه قرار میگیرد؛ مانند مردمشناسی، زبانشناسی و به طور کلی در حوزهی قصهپژوهی. اما پدر و مادرها، مربیان و مروجان کتابخوانی بیشتر به تأثیر این افسانهها و قصهها بر کودکان علاقهمندند.
در میان تأثیرات گوناگون قصهها میتوان به نقش آنها در انتقال میراث فرهنگی ادبی اشاره کرد که به تکوین و رشد هویت ملی و قومی یاری میرساند. از طرفی کودکان امروز در عصر دیجیتال زندگی میکنند، عصری که هر انسانی خواه ناخواه شهروندی جهانی است و در چنین وضعی بحث و اهمیت هویت ملی و قومی هم بیشتر میشود؛ نکتهای که هدف این مجموعه است.
برونو بتلهایم از روانشناسان و روانکاوان بهنام جهان در مورد رشد روانی و هویت فردی کودکان معتقد است که هیچ چیز مهمتر از نفوذ پدر و مادر و مربیان و سپس میراث فرهنگی نیست.
آمادگی برای زندگی اجتماعی، رشد هویت فردی و درک مفهوم استقلال از اهداف گردآوری این مجموعه با تکیه بر تصاویر جذاب و متونی ساده و روان است.
دبیر این مجموعه فروغالزمان جمالی است و اسدالله شعبانی، افسانه شعباننژاد و محمدرضا شمس کار بازنویسی افسانههای این مجموعه را بر عهده داشتهاند. حمادالدین جوادزاده، فاطمه خسرویان، علی بوذری، حمیده خسرویان و مانلی منوچهری، تصویرگران این پنج جلد هستند.
پیش از این پنج عنوان دیگر از این مجموعه منتشر شده بود.